Anna – Prosjekt «bærekraft i frisørfaget»

Anna har et brennende engasjement for innovativ tenkning og bærekraft. Noe hun har klart å kombinere med frisør yrket, og fått brukt i sin stilling hos oss, og også nå fått bli med på å påvirke fremtidige utviklingen av yrket vårt.

 

Navn: Anna Lübeck

Stillingstittel: Frisør

Utdanning: Frisør, Moteindustri – School og Fashion Industry, innovasjon og entreprenørskap – Kristiania

Salong: Modern design Ringnes Park

Anna

Anna er svensk, men bosatt i Oslo. I 10 år har hun jobbet som frisør, 9 av dem på samme salongen, som i dag er Modern Design Ringnes Park.

Som frisør i Norge har jeg fått mange muligheter

Jeg fikk forespørsel av vår driftsleder Gro om jeg ønsket å delta i et prosjekt som skulle settes i gang internt i Modern Design. Dette var under min første studie, Moteindustri – School og Fashion Industry. Hun mente min kunnskap var relevant for prosjektet Moden Design hadde om «hvordan gjøre bedriften mer bærekraftig», noe som etter hvert ga meg tittelen «grønn ambassadør» for Modern Design.

Hva er fagskolen i Viken?

Skreddersydde studieløp for deg som vil tilpasse deg fremtidens arbeidsmarked.

Øk den yrkesfaglige kunnskapen din, med nettbasert videreutdanning for blant annet frisører. Fagskolen i Viken tilbyr frisører disse fagene:

  • Bærekraft i frisør- og hudpleiefaget
  • Digital kundereise i frisør- og hudpleiefaget
  • Kjemi i frisørfaget
  • Kommunikasjon i frisør- og hudpleiefaget
  • økonomi, ledelse og markedsføring for frisører.

Bærekraft i frisør- og hudpleiefaget:

Lengde: 14 – 16 uker

Studiemodell: 100% nettbasert

Oppstart: januar 2024

Semesteravgift: 800 kroner

Studiepoeng: 10

Annas utdannings historie

Etter frisørstudiene, jobbet Anna en del år som Frisør. For tre år siden startet hun sin første utdanning etter frisør.

Utdanningen kombinerte jeg den med frisøryrket med en toårig utdanning på Moteindustri – School og Fashion Industry. Før dette hadde frisøryrket gitt meg flere muligheter, alt fra kreativt team, assistent- og daglig lederroller, jobbreiser, fargeekspert og mye mer.

Der ble jeg ganske fort overveldet og sjokkert over hvor kompleks denne bransjen var, og det var i løpet av denne perioden interessen min for bærekraft og problemstillinger vokste frem.

 

Prosjekt "bærekraft i frisørfaget"

Etter jobben jeg gjord som grønn ambassadør i Modern Design, anbefalte Gro meg videre til et spennende prosjekt for fagskolen i Viken. Her har jeg fått bli med i en gruppe med et knippe frisører i Norge som skal utvikle videre studie for frisører, og faget jeg har jobbet med var spot on på hva jeg har utdannet meg innen og fått jobbet med i Modern Design.

Selv om jeg studerte på fulltid og hadde mine to jobber ved siden av, så jeg dette prosjektet som en fantastisk mulighet og ikke minst en morsom ting å bli med på. Og det har virkelig vært det.

Gjennom prosjektet fikk jeg ikke bare kunnskap om hvordan man bygger opp en studie, men også muligheten til å møte nye mennesker med samme interesse for bærekraft, der vi kunne diskutere og dele meninger om dette viktige temaet.

I vår gruppe hadde vi et tydelig fokusområde – bærekraft innen frisør- og hudpleiefaget. Vi var en gruppe på tre eksterne og vår prosjektleder Marita Stene Pedersen, der vi sammen skulle utvikle fagets struktur strategisk for frisører/hudpleie med studiepoeng som skulle passe både de som driver egen virksomhet og de som er ansatt.

Vi hadde alle forskjellig bakgrunn til det faget vi skulle utvikle. Min rolle var først og fremst å ha kildekritisk kunnskap om bærekraft og kunne bidra med det som var viktig å inkludere i et slikt fag, med mine ferdigheter fra tidligere utdanninger. Mens en annen hadde erfaring fra å jobbe i en salong med fokus på bærekraft. Sammen utformet vi faget med våre ulike erfaringer og kunnskaper med fokus på verdifulle ferdigheter fra et realistisk og moralsk perspektiv.

Vi fikk ulike oppgaver som vi skulle ta oss av, der hovedfokuset mitt i løpet av prosjektet var blant annet innsiktsarbeidet og oppbyggingen av det som skulle være inkludert i faget.

De ulike delene av prosessen ble i tillegg sendt frem og tilbake for at vi kunne forsikre oss om at det oppfylte kriterier og krav for å kunne godkjennes som et fag.

Fortell litt om hvorfor du brenner sånn for dette temaet:

Som nevnt tidligere har jeg en tendens til å bli engasjert i ting jeg merker at jeg kan få til eller er dyktig på. Det vekker interesse hos meg, og der jeg blir gjerne helt oppslukt i det.

Når det kommer til temaet innovativ tenkning og bærekraft, er det noe jeg vet at jeg kan og noe som har vekket en stor interesse hos meg de siste årene. Og interessen vokser når jeg merker at det er noe som kan brukes innenfor så mange forskjellige områder.

 

Jeg trives med tanken om at jeg kan bidra til å gjøre en endring, å kunne inspirere og påvirke andre mennesker i riktig retning for å tenke gjennom sine valg.

I dag kombinerer Anna jobben sin som frisør på Modern Design Ringnes Park, med branding og innholdsproduksjon i sportsbransjen.

Bærekraft i frisør - og hudpleiefaget

Frisør- og hudpleierfaget har en stor påvirkning på samfunnet, og det er viktig å ta ansvar for å minimere påvirkningen på miljøet. Studie bærekraft i frisør- og hudpleierfaget handler om å fokusere på økonomi, miljø og sosiale forhold, og støtte bærekrafts målene satt av FN. Frisører og hudpleiere bidrar til å redusere fotavtrykk og tar et etisk samfunnsansvar ved å bruke bærekraftige produkter, redusere energiforbruket og resirkulere avfall, materialer og verktøy. Frisør- og hudpleierbransjen gjør allerede mye innenfor det sosiale perspektivet ved bærekraft som opplæring og sikre arbeidsplasser

 

Les mer om studiet og søk på https://fagskolen-viken.no/studier/frisorfag/baerekraft-i-frisor-og-hudpleierfaget